Anti-Kandida Diyeti’nde Süper Gıdalar

“Süper Gıda” dediğimizde bağışıklık sistemimizi güçlendiren ve günlük tüketimimizde olan gıdalardan “daha çok” mineral ve vitamin içeren besinlerden bahsediyoruz.

Kandida’nın bağışıklık sistemimizin zayıflamasıyla mayadan mantar haline geçtiğini hatırlarsak, bu süper gıdaları mutfağımızdan eksik etmemenin önemini de anlamış oluruz.

Peki nedir bu “Süper Gıda”lar?

SARIMSAK

  • Sarımsak, çok etkili bir doğal anti-fungaldır.
  • Her gün bir tam baş sarımsak tüketmeye çalışın.
  • Çiğ sarımsak yiyebiliyorsanız, sarımsaklı yoğurt yapıp tüketebilirsiniz.
  • Her yemekle bir tam diş sarımsağı çiğ olarak yutabilirsiniz.
  • Pişirdiğiniz yemeklere bol miktarda sarımsak katabilirsiniz.
  • 7-8 tam diş sarımsağı kaynar su içine atıp 2 dk. kadar kaynatıp sonra çiğneyerek yiyebilirsiniz (kaynatılan sarımsak yoğun kokusu ve tadını yitirir, kolayca yenebilir).

DİKKAT: Çok miktarda sarımsak tüketmek kimi kişilerde aşırı tansiyon düşmesine sebep olabilir, bu yüzden küçük miktarlarla başlayıp yavaş yavaş dozu yükseltin.

KEMİK VE PAÇA SUYU

Haftada bir veya iki defa evde taze yapılmalı ve her gün 2-3 bardak içmelisiniz.

HİNDİSTANCEVİZİ YAĞI

Bol miktarda (Günde 1-2 çorba kaşığı) tüketin, çünkü içerdiği kaprilik asit (Caprylic acid) kandidaya karşı güçlü bir ilaçtır. Ayrıca hindistancevizi yağının tiroidi destekleme ve metabolizmayı düzenleme özelliği vardır. Hindistancevizi yağı kilo aldırmayacağı gibi, kilo vermenize yardımcı olur.

sesameseeds2x

SÜPER-TOHUMLAR

Susam, çörekotu tohumu, haşhaş tohumu ve ısırgan tohumu, çeşitlilik ve gıdaların besin değerini arttırmak adına keten tohumu ile birlikte çekilip aynı şekilde kullanılabilir. Hoşunuza giden tat karışımını bulmak için farklı ölçülerde karıştırmayı deneyin. Devedikeni tohumu ve üzüm çekirdeği aktarlardan temin edilip evde taze çekilerek yukarıdakiler gibi düzenli olarak kullanılabilir. Ancak bu son ikisini diğerlerinden ayrı çekmelisiniz, sert oldukları için daha uzun süre ve daha ince çekilmeleri gerekiyor.

Keten Tohumu: Her gün 1-2 çorba kaşığı taze çekilmiş keten tohumu yemeyi alışkanlık haline getirin. Kronik kabızlık sorunu yaşıyorsanız bunu 3-4 kaşığa da artırabilirsiniz. Taze çekilmiş keten tohumunu salataların, çorbaların ve yemeklerin üzerine yemeden önce serpebilir veya tahinle karıştırıp yiyebilirsiniz. Tadı oldukça güzeldir, ayrıca iyi bir omega-3 ve doğal lif kaynağıdır. Taze çekilmiş keten tohumunu saklamak isterseniz cam kavanozda buzdolabında en fazla 24 saat içinde tüketmek şartı ile saklayabilirsiniz.

SONY DSC

TAHİN

Bol miktarda tüketebilirsiniz. Hem doyurucu, hem de faydalıdır. Mutlaka organik alın. İçine keten tohumu, ay çekirdeği veya kabak çekirdeği karıştırmayı ve bol miktarda tarçın ile tatlandırmayı deneyin.

BİTKİ ÇAYLARI & BAHARATLAR

Kekik, rezene, biberiye, tarçın, karanfil ve zencefil çaylarını dilediğiniz kadar tüketebilirsiniz. Özellikle kekik çayı önemli anti-kandida desteği sağlar, bu yüzden gün boyu 3-4 bardak tüketmelisiniz.

YEŞİL ÇAY: Kafein içermesine rağmen yeşil çay tüketebilirsiniz. Yeşil çay hazırlarken üzerine kaynar su dökmemeye dikkat edin. Bu tadını ekşi ve acı yapar. Önce 1/5 oranında soğuk su koyup üzerine kaynar su ekleyin. İlk demi 30-40 saniye kadar bekleyip dökün ve ikinci demi için. Bu da kafein miktarını ve tanin miktarını azaltır.

KEKİK: Sarımsak gibi, kekik de çok etkili bir anti-fungaldır. Gün içinde 3-4 bardak kekik çayı içmeniz protokol sürecinizi destekler.

REZENE: Gaz söktürücüdür. Sindirim problemlerinin çözülmesine yardımcıdır. Yemeklerinizde kullanabilir, çay olarak tüketebilirsiniz.

ZENCEFİL: Kandidanın yarattığı hazım sorunlarında etkilidir. Yemeklerinizde ya da çiğ olarak tüketebilir, ayrıca gün boyu taze ya da kurutulmuş zencefil çayı içebilirsiniz.

TARÇIN: Antioksidan etkiye sahiptir ve bağışıklık sistemini destekler. Aynı zamanda mide rahatsızlıklarına karşı da etkilidir.Kür süresince özellikle yoğurtla yemeniz ya da çayını tüketmeniz tavsiye edilir.

ZERDEÇAL: Bilimsel araştırmalarda zerdeçalın anti-enflamatuvar, anti-kanserojen ve antiaterojenik olarak kullanılmasının olası olduğu gösterilmiştir. Özellikle mide rahatsızlıklarında da etkilidir. Yemeklerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz, ancak özellikle yağ ile birlikte tüketmeye özen gösterin, zira yağ içerisinde çözünen etkin maddeleri mevcuttur.

KİMYON: Antimikrobiyel özelliği olan kimyon aynı zamanda bağırsak ve mide gazını giderir ve hazmı kolaylaştırır. Yemeklerinizde kullanabilirsiniz ve çayını yaparak da gün boyu içebilirsiniz.

ARI POLENİ + ARI SÜTÜ + PROPOLİS

Propolis antiviral ve antibakteriyeldir. Sindirim sistemi sorunlarının çözülmesini destekler. Pek çok zararlı bakteri ve mantar çeşidini engelleyici özelliktedir.

Arı Sütü A, D, E, K, H ve B-Kompleks (9 tane B Vitamini çeşidinin hepsini) Vitaminlerini içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Arı Poleninde insan vücuduna yararlı tam 22 çeşit aminoasit, 27 çeşit madensel tuz, doğal hormon, enzim, pigment, karbonhidrat ve ferment bulunmaktadır. Ayrıca polende bulunan elementlerden bazıları da demir, bakır, kalsiyum, sodyum, magnezyum, silisyumdur. Alüminyum, nikel, titanyum ve çinko da polende bulunan iz elementlerdir. Polende bulunan vitaminler de, A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9, B12, C, D, E, H ve P vitaminleridir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve bağırsaklardaki eko-sistemi düzenler.