Zerdeçallı Sade Yağ (Ghee)

Tereyağı yerine tercih etmenizi tavsiye ettiğim “sıcak yemek” yağlarından biri de Sade Yağ, ya da “Ghee”.

Organik taze ve tuzsuz tereyağ düşük ısıda, tüm süt kalıntıları dibe çökene kadar pişirilir. Süt kalıntıları atılır ve geriye altın renkli sıvı sade yağ kalır. Sade yağ, doymuş ve doymamış yağların birleşiminden oluşur. Doymuş yağ (% 89) öncelikte olup, kolay hazmedilen kısa zincirli yağ asitlerinden oluşmaktadır ve anti oksidan özelliklere sahip, % 3 linoleik asit içerir.

Yapılışı:

1kilo tuzsuz organik tereyağı
2 çorba kaşığı zerdeçal kökü tozu

Tereyağını geniş bir tencerede önce kısık sonra orta ateşte eritin
ve en az 1 saat boyunca hafifçe kaynatın. Tereyağının içindeki süt tencerenin dibine çökmeye, yüzeyi berraklaşmaya ve daha çok sıvı yağ gibi görünmeye başlayınca, yüzeyde kalan katı parçaları bir kaşık yardımıyla atın.

Ocağı söndürün, zerdeçal tozunu katın ve 20 dakika kadar bekletin.

Sonra hazırladığınız yağı bir tülbentle süzerek sterilize edilmiş ya da temiz cam kavanozlara doldurun. Oda sıcaklığında bekleterek soğuttuktan sonra kavanozların kapaklarını kapatarak buzdolabında saklayın.

Hemen kullanacağınız kavanozu buzdolabında bekletmeniz gerekmez.

Afiyet olsun

Reklamlar